Open Oldebroekse Catanathon groot succes

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9631
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Open Oldebroekse Catanathon groot succes

Bericht door Redactie »

Oldebroek - Zaterdag 10 juli is de eerste open Oldebroekse Catanathon gespeeld. Het bordspel kolonisten van Catan werd van 14.00 tot 23.00 gespeeld, een ware marathon. Vandaar de naam catanathon.

Kolonisten van Catan is bij veel mensen nog een onbekend fenomeen, maar het is een kruising tussen de meer bekende bordspelen Risk en Monopoly. Drie jaar geleden is het spel “kolonisten van Catan” op de mark gebracht. In deze drie jaren is het ieder jaar het best verkochte spel geweest in Engeland, Duitsland en Nederland. Zo zijn er ook al Europese kampioenschappen gespeeld. Ook in Oldebroek heeft het catan-virus om zich heen gegrepen, zodoende dat er een catan-toernooi georganiseerd is.

Bij de 1e editie van de ‘open Oldebroekse’ konden 32 deelnemers genoteerd worden. Tijdens 4 speelrondes met steeds 8 speeltafels van 4 spelers kon werd er gestreden om de titel ‘Koning van Catan’. De 2 beste spelers gingen na iedere ronde door naar de zogenaamde winnaarsronde en de 2 laatste spelers gingen door naar de verliezersronde. Om 13.30 vond de loting plaats, waarop om 14.00 het startschot werd gegeven voor de eerste ronde. In de kantine van de tennis-vereniging Oldebroek, waar het toernooi werd gespeeld, was de spanning te snijden. De dobbelstenen waren niet alle spelers gunstig gezind, waardoor menig catanner ten onder ging. Doordat er meerder ‘potjes catan’ gespeeld moesten worden, waren sommige spelers de uitputting nabij. Continue concentreren kostte erg veel energie, waardoor de vermoeidheid tegen de avond toesloeg. Om 20.00 waren de voorrondes gespeeld en konden de spelers gaan zitten voor de laatste pot. Dit resulteerde in een climax op deze geslaagde dag, waarbij de definitieve rangschikking bepaald zou gaan worden.

Op het finale-bord konden de prijzen worden verdeeld. Hierbij was sprake van een extreem lange strijd: de gemiddelde spelduur is ongeveer anderhalf uur, maar in de finale werd er gespeeld van 20.15 tot 22.45! Oorzaak van deze lange strijd was de opperste concentratie van de finalisten. Iedere beslissing werd op de weegschaal gelegd en er werd veel tijd gestoken in het verhandelen van de grondstoffenkaarten. Uiteindelijk was het Aleid Lans uit Oldebroek die met de overwinning huiswaarts kon gaan en de titel Koning Catan aan zijn palmares toe kon voegen. Zijn eerste reactie na de zinderende ontknoping in finale was een vreugdekreet, gevolgd door ongeloof over deze schitterende overwinning.

Aan het einde van de avond vond de prijs-uitreiking plaats. Aleid Lans nam de catan-cup in ontvangst en daarnaast het ‘koning catan t-shirt’, beschikbaar gesteld door Arie Jonker van de Spar in Oldebroek. De zilveren medaille werd uitgereikt aan Renske Schoonhoven uit Oosterwolde. Renske kreeg daarbij het nieuwe kaartspel Babel (een nieuwe versie van kolonisten van Catan) van sub-sponsor Top 1 toys Bos uit Oldebroek. De bronzen medaille prijkte op de borst van Wilco van de Poll uit Zwolle, die hier erg verguld mee was.

Afbeelding

De toptien van de 1e open Oldebroekse catanathon:
1. Aleid Lans, (Oldebroek)
2. Renske Schoonhoven , (Oosterwolde)
3. Wilco van de Poll, (Zwolle)
4. Gerco van Norel, (Oldebroek)
5. Cor Morren, (Oldebroek)
6. Jan Steert, (Oosterwolde)
7. Gerhald Schutte, (Zwolle)
8. Jarno Hoogland, (Oldebroek)
9. Aleid de Boer, (Varsseveld)
10. Niels van Loo , (Oldebroek)

Informatie over de volgende editie van de open Oldebroekse catanathon kan worden opgevraagd bij Gerco van Norel, Tel. Nr. 0525-632738
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie