Militair orkest te gast bij De Eendracht voor scholenconcert

jan bredewout
Berichten: 862
Lid geworden op: do jan 19, 2006 7:55
Locatie: wezep
Contacteer:

Militair orkest te gast bij De Eendracht voor scholenconcert

Bericht door jan bredewout »

WEZEP – Woensdagochtend 9 december jl. heeft Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' (RFGGJ), onderdeel van Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, op uitnodiging van CMV De Eendracht een schoolmuziekconcert verzorgd in Dorpshuis Wezep. Ruim 400 schoolkinderen van alle basisscholen uit Wezep en Hattemerbroek konden een kijkje nemen in de keuken van een (militair) orkest.

Afbeelding
De Regimentsfanfare is een militair orkest dat onder andere binnen de Landmacht, maar ook daarbuiten wordt ingezet voor ceremonies, staatsbezoeken, maar ook commando-overdrachten, herdenkingen en Prinsjesdag. Op uitnodiging van Chr. Muziekvereniging De Eendracht wilden de militaire muzikanten graag voor alle basisschoolkinderen uit Wezep en Hattemerbroek van de groepen 5 t/m 8 komen om een scholenconcert komen verzorgen. Zonder geweer of pistool, maar met hun muziekinstrument en slagwerk.

Omdat de theaterzaal van het Dorpshuis niet in één keer bijna 450 kinderen kon herbergen, werden er twee concerten gegeven. De uit twintig militairen bestaande Regimentsfanfare liet onder leiding van dirigent luitenant Harry van Bruggen de kinderen verschillende muziekstijlen horen. Aan de kinderen werd uitgelegd dat militaire muziek al heel oud is en door soldaten werd gebruikt om boodschappen als ‘aanvallen’ of ‘terugtrekken’ aan elkaar door te geven met trompetsignalen. In later tijden marcheerden de troepen op de klanken van musicerende soldaten richting front. Tegenwoordig is de functie van militaire orkesten een heel andere: de primaire taak is muzikaal ondersteunen van plechtigheden en daarnaast worden er concerten gegeven.

In het concert van ruim een uur is er een grote wisselwerking tussen orkest en publiek. Tussen de nummers door ontstaat een vraag- en antwoordspel tussen presentator en de kinderen over muziekinstrumenten Welk instrument kan de laagste toon voortbrengen en welk instrument de hoogste toon? Ook de kinderen zelf mochten voor eventjes de dirigent van het orkest zijn, waarna zelfs een enkele juf of meester naar voren werd gehaald om het orkest te mogen dirigeren. Na het concert mochten de kinderen op muziekinstrumenten spelen, waarbij ze nog nadere uitleg over de instrumenten kregen.

Voor alle kinderen die ook graag in een orkest willen muziek maken hebben organiseert De Eendracht vrijdag 18 december a.s. om 18.30 uur een openbare repetitie met het C-orkest. Bij voldoende aanmelding zal er in januari 2010 weer met een lesgroep worden gestart. In de muziekopleiding van De Eendracht wordt opgeleid voor landelijk erkende muziekdiploma’s, volgens erkende leermethoden.
Afbeelding

Plaats reactie