Start nieuwe afvalinzameling onder winterse omstandigheden.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9173
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Start nieuwe afvalinzameling onder winterse omstandigheden.

Bericht door Redactie » wo jan 06, 2010 9:05

Start nieuwe afvalinzameling onder winterse omstandigheden.
Wethouder leegt eerste container in gemeente Oldebroek

Oldebroek, 4 januari 2010 – Wethouder Gerrit Jan Veldhoen van de gemeente Oldebroek heeft op dinsdag 5 januari symbolisch twee containers geledigd, als startsein voor de nieuwe wijze van afvalinzameling in de gemeente Oldebroek.

Afbeelding

In de gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet en Harderwijk zal door Afval Combinatie Noord Veluwe (Aconov) deafvalinzameling worden verzorgd. Aconov bestaat uit twee inzamelaars uit de regio. Van Werven uit Oldebroek verzorgd de inzameling in de gemeenten Oldebroek en Elburg en Dusseldorp uit Ermelo zal de inzameling in de gemeenten Nunspeet en Harderwijk voor haar rekening nemen. DVL Milieuservice uit Joure is de leverancier van de containers en registratiemiddelen. Door deze drie partijen werd in september 2009 het contract getekend voor dit unieke samenwerkingsverband, bij de Museumboerderij in Oldebroek.

Binnen dit samenwerkingsverband is zorgvuldig gekozen voor een nieuw inzamelsysteem. De energiezuinige en milieuvriendelijke Daf - vrachtwagens zijn geleverd door Pals uit Vaassen en zijn uitgerust met een hightech dubbel opname zijbeladingssyteem van Translift uit Dronten. Er kunnen dus twee containers gelijktijdig geledigd worden. Om oneigenlijk gebruik zoals dubbel aanbieden van de container tegen te gaan zijn de containers voorzien van een registratiesysteem. Door dit systeem is men in staat de containers te beheren en de inzamelroutes te optimaliseren waardoor minder voertuigbewegingen nodig zijn.

Na maanden van voorbereiding en planning is de inzameling 4 januari officieel gestart. Onder de winterse omstandigheden was het een lastige start.
De inzamelaar en gemeente gaan gezamenlijk met burgers oplossingen bedenken voor eventuele knelpunten, wanneer dit niet mogelijk is binnen de huidige mogelijkheden. Wilfred van Werven, directeur Afvalinzameling en -verwerking bij Van Werven; ‘Het is een omvangrijk project, we zullen de nodige opstart problemen te verwerken krijgen. Het grootste probleem zal zijn om in de bebouwde kom een goede lijn opstelling van de volle aangeboden containers te krijgen’.
‘Om de eerste verwachte problemen het hoofd te bieden zullen we in het begin een extra man (corrector) meesturen op de inzamelvoertuigen om de containers die niet op de juiste wijze zijn aangeboden alsnog te “corrigeren” zodat de zijlader ze kan ledigen. De corrector zal de container leeg op de plaats zetten waar de volle container de volgende keer door de bewoners aangeboden dient te worden. Binnen enkele weken rekenen wij op een positieve en soepele samenwerking tussen de inzamelaar en de aanbieder van het afval', aldus Wilfred van Werven.

Afbeelding
‘Veel is er veranderd. Naast alle technisch voordelen is het nieuwe inzamelsysteem ook duurzamer. Een eis die in het bestek is gesteld. Door zuinige motoren en goed inzicht in de aangeboden containers kan de route zo efficiënt mogelijk gereden worden’, aldus Gerrit Jan Veldhoen van de gemeente Oldebroek.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie