Japanse Duizendknoop bedreiging Oldebroek

Wat niet te plaatsen is in een ander forum.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Japanse Duizendknoop bedreiging Oldebroek

Bericht door Redactie »

Is ozon dé oplossing voor overlast van de Japanse duizendknoop?
Bron RTV Oost

De Japanse duizendknoop veroorzaakt al jarenlang overlast aan wegen, leidingen en gebouwen. Gemeenten proberen van alles om de woekerplant te bestrijden, maar zonder groot succes. Waterschap Vechtstromen en de Enschedese aannemer NTP starten een proef om de plant te bestrijden met ozon.
Lees verder op de website van RTV Oost
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Japanse Duizendknoop bedreiging Oldebroek

Bericht door Redactie »

Duizendknoophybride Fallopia × conollyana gevonden in Gelderse wegberm
Bron Kennisnetwerk Invasieve Exoten

Bij een berminventarisatie langs de N310 ter hoogte van Elspeet is een Fallopia × conollyana plant aangetroffen. F. x conollyana is een kruising tussen Japanse duizendknoop en Chinese bruidssluier. Het was al langer bekend dat vrouwelijke exemplaren van Japanse duizendknoop kiemkrachtige zaden kunnen produceren en dat Chinese bruidssluier daarbij een belangrijke stuifmeelbron is. Behalve een eerdere melding in een tuin (2019) was de hybride tot nu toe nog niet in het wild aangetroffen.

Eerder onderzoek van de NVWA liet zien dat F. x conollyana onder veldomstandigheden weinig kiemkrachtig is. Deze hybride heeft namelijk eigenschappen van zowel de vader- als de moederplant, die beide een verschillende groeivorm hebben (rechtopstaande duizendknoop met wortelstokken versus een klimplant), en heeft daarom niet alle eigenschappen die Japanse duizendknoop heeft. De waarneming in de wegberm toont aan dat natuurlijke verspreiding via zaad in Nederland niet is uit te sluiten, maar het is nog te vroeg om een uitspraak te doen over op welke schaal dit plaatsvindt of kan gaan plaatsvinden in de toekomst.
Meldpunt gemeente Oldebroek: Weet u groeilocaties die niet op het kaartje staan, dan kunt deze melden via:[/b] Dit meldpunt blijft de hele zomer geopend. U mag ook gerust 's avonds of in het weekeind contact met mij opnemen.
Bekijk hier het kaartje van locaties waar de plant groeit, voor zover mij bekend.
Extra risico’s door zaadvorming
De vorming van zaad door kruisingen van de Japanse duizendknoop brengt nieuwe gevaren met zich mee. Door zaadvorming ontstaat een extra vermeerderings- en verspreidingswijze naast de verspreiding via wortel- en stengelfragmenten. Zaden worden gemakkelijk verspreid met de wind en via water waardoor de duizendknoop zich nog sneller kan verspreiden. Door generatieve voortplanting wordt de genetische variatie van de duizendknopen groter waardoor ze zich mogelijk beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden waardoor de concurrentiekracht nog groter wordt.

In dit licht wordt het extra belangrijk maatregelen te nemen om hybridisering en generatieve voorplanting door middel van zaadvorming te voorkómen, bijvoorbeeld door het (stimuleren van het) opsporen en verwijderen van mannelijke exemplaren van Japanse duizendknoop, Sachalinse duizendknoop en bastaardduizendknoop.
Lees hier het hele artikel op Kennisnetwerk Invasieve Exoten
Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie