Waterwingebied : De Wezepsche Heide.

Wat niet te plaatsen is in een ander forum.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9155
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Waterwingebied : De Wezepsche Heide.

Bericht door Redactie » za sep 11, 2010 17:06

Waterwingebied : De Wezepsche Heide

Gebied ligt ten oosten van Wezep en is zo'n 260 ha groot. Vitens beheert het gebied en haalt er een belangrijke bodemschat naar boven namelijk: water. Het wordt gezuiverd voordat het bij de mensen van Kampen en Wezep uit de kraan komt.

Bekijk de fotoreportage.


Afbeelding

In ieder jaargetijde is het prachtig om er een wandeling te maken maar in de maanden augustus en september is het helemaal fantastisch. Vele bijenkasten zijn uitgestald voor de bijen, de heide bloeit prachtig zacht paars en men hoopt op een goed honing jaar.

Onderweg komen we de kudde met Schotste Hooglanders tegen, zij doen zich te goed aan het gras en anders twijgjes wat tussen de heide groeit. Op deze manier wordt de heide opengehouden. Tussen de oudere Hooglanders treffen we een aantal kalfjes aan, een vertederend gezicht zo van die kleine beestjes tussen die kolossale volwassen dieren.

Afbeelding

Maar we moeten niet te kort in de buurt komen want de volwassen dieren zijn op een hoede en beschermen de kalfjes erg goed. Kom daarom nooit tussen een kalf en haar moeder in. Ga er met een grote boog omheen.

Op de zandpaden komen we mest tegen van de Schotse Hooglanders, als we op speurtocht gaan ontdekken we de mestkever. De kevers zijn krachtig gebouwd met stevige poten. Mestkevers zijn zwaar en niet erg snel ze kunnen daarom ook vaak niet vliegen. De kleur is vaak blauwachtig tot zwart. Mestkevers maken vaak mestballetjes, dit doen ze door achterwaarts porties mest op te rollen. Deze gebruiken ze dan weer voor nestkamers voor de larven.
Mestkevers brengen jaarlijks vele kilo's mest in de bodem. Omdat veel mestkevers in zand – heidegebieden voorkomen zijn het belangrijke bemesters voor deze voedselarme gronden.

Afbeelding

Wilt u zelf eens van al dit moois genieten, maak dan eens een wandeling in dit mooie gebied nabij Wezep.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie