ABO: Raadsvergadering verliep chaotisch

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9601
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

ABO: Raadsvergadering verliep chaotisch

Bericht door Redactie »

ABO: Raadsvergadering verliep chaotisch

Donderdagavond werden twee belangrijke onderwerpen behandeld. Twee jaar gelden werd aangekondigd dat de subsidie aan het Boerderijmuseum in 2015 zou stoppen. Net als bij veel andere verenigingen geeft de gemeente geen of veel minder subsidie. De afgelopen jaren heeft het bestuur van het museum weinig of niets ondernomen om dit verlies van gemeente geld op te vangen. Nu, enige maanden voor de invoering, maken ze bezwaar. Dit mooie museum dreigt failliet te gaan. Het college heeft besloten een uitzondering te maken en alsnog voor twee jaar een kleine subsidie te geven. Het bestuur vond dit onvoldoende en wilde gewoon de oude regeling terug.

Een grote meerderheid van de raad dacht hier in eerste instantie anders over. Forse kritiek richting het bestuur kwam van veel partijen. Het bestuur wist van de komende bezuinigingen en deed niets of onvoldoende.

Maar ondanks deze kritiek diende PvdA VVD CU en CDA een amendement in waarin stond dat het museum niet twee jaar maar slechts een jaar (2015) subsidie kreeg. Het bestuur moet voor mei 2015 met een bedrijfsplan komen waarin blijkt dat een subsidie op termijn nier meer nodig blijkt te zijn. De wethouder was niet gelukkig met dit voorstel. Immers een dergelijk plan kan op verschillende wijze worden uitgelegd. Mogelijk staat in het bedrijfsplan dat men nog 20 jaar een afbouwende subsidie nodig heeft. Het is eigenlijk een open einde financiering, die betaald wordt uit de algemene middelen. De wethouder en later het volledige college ontraadde het voorstel. De chaos werd compleet toen iedere partij het voorstel anders ging uitleggen. Na veel veranderingen in de tekst, die tot op het laatste moment nog met pen werden aangebracht, werd dit voorstel aangenomen. Het college heeft een duidelijke nederlaag geleden. ABO steunde het college. De meerderheid van de raad niet. De kans dat andere verenigingen binnenkort ook met een bedrijfsplan komen waarin staat dat men de komende jaren ook nog een afbouwende subsidie nodig heeft, is natuurlijk erg groot.

Over een jaar gaan we deze discussie weer overdoen. De raad heeft zichzelf in de problemen gebracht.

De jaarlijkse bijdrage voor betaling rente en aflossing hypotheek blijft wel doorgaan tot 2026. Een voorstel van ABO kreeg voldoende steun. De meerderheid was van mening dat je een belofte om dertig jaar te betalen niet na 18 jaar mag stoppen.

CPO bij het terrein van de voormalige Johan Friso school bleek een moeilijk zaak. CPO betekent dat een groep particulieren zelf een plan maken om een aantal huizen te bouwen. Een klankbord groep van bewoners in de buurt, was al actief betrokken bij de sloop van het oude gebouw. Door veel onduidelijkheid, misverstanden, slechte communicatie is het deze groep nooit goed duidelijk geworden wanneer men een plan kon indienen. Tot verbazing van de buren, kwam er plotseling een andere groep met een plan. Daarna ging er van alles mis. Tijdens de laatste commissie vergadering kwam er een uitbarsting van emoties. Het is wel duidelijk dat op deze wijze een goede CPO niet zal lukken. Na veel gesprekken met alle partijen kwam de raad met het voorstel dat het college met de klankbord groep en de groep EigenAardig in gesprek gaat en zich zal gaan inzetten om het CPO project te laten slagen. Dit voorstel kreeg raadsbrede steun.

Draagvlak in de omgeving is hierbij noodzakelijk. ABO is van mening dat dit o.a. bereikt kan worden door de klankbordgroep ook de kans te geven een plan in te dienen. Lukt dit niet of niet voldoende dan gaan we met de andere groep verder met de ontwikkeling van dit terrein. Kan de klankbord groep wel een goed plan ontwikkelen dan is het mogelijk dat de groep EigenAardig een ander bouwterrein krijgt.

Huub Verberk ABO
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie