SGP: Renovatie gemeentehuis

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9601
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

SGP: Renovatie gemeentehuis

Bericht door Redactie »

Bron Locourant dinsdag 30 april 2019

De gemeenteraad van Oldebroek heeft donderdag 18 april tijdens de raadsvergadering besloten over een aanvullend krediet voor de actualisatie renovatie en verduurzaming van het gemeentehuis. Wat betreft dit onderwerp was er in de commissie al het nodige over gezegd. Het bleek dat gevoelens nogal een rol speelden in de discussie. Herhaaldelijk werd aangegeven dat inwoners het onbegrijpelijk vinden dat er zoveel geïnvesteerd wordt. Als SGP begrijpen wij deze opmerkingen en gevoelens. Wel is de SGP van mening dat noodzakelijke investeringen gedaan moeten worden, bij goede argumenten.

Tijdens de renovatie is er meer asbest aangetroffen dan uit onderzoeken is gebleken. Daarnaast bleek er meer vocht te zitten in het dak waardoor het hele dak vervangen moest worden. Dit zijn kosten die je niet kunt voorkomen. Daarnaast is ook het bordes vernieuwd omdat het oude bordes niet gerenoveerd kon worden.

Als goed werkgever moet het gebouw voldoen aan de Arbo-eisen. Daardoor zijn er aanvullende aanpassingen noodzakelijk. Dat het college voorstelt om dit nu direct te doen tijdens de renovatie lijkt ons een logische keuze. Later als renovatie achter de rug is en dan nog aanpassingen gaan uitvoeren is niet efficiënt.

Uiteindelijk zijn de kosten van de renovatie toch een stuk hoger dan in eerste instantie verwacht. Het totale project kost nu 6.835.000 euro in plaats van 5.288.306. Volgens de SGP is het een verklaarbaar en geen onoverkomelijk verschil. Redenen zoals hierboven genoemd zijn goed voor de ene helft de andere is vanwege de hogere bouw- en grondstofprijzen. De SGP ziet het aanvullende krediet als een sluitstuk van de verbouwing en verwachten dat hiermee dit dossier is afgerond. Positief is dat de wethouder kon melden dat de renovatie wel op schema loopt.

Fractie SGP Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
taartpunter
Berichten: 1
Lid geworden op: zo apr 07, 2013 20:51

Re: SGP: Renovatie gemeentehuis

Bericht door taartpunter »

Och waarom maken we ons druk om die €1.6 miljoen meer.
We verhogen toch gewoon de belastingen, de burger betaald wel.
Binnenkort toch een art.12 Gemeente
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9601
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: SGP: Renovatie gemeentehuis

Bericht door Redactie »

CU: Verbouw gemeentehuis Oldebroek
Bron website CU Oldebroek donderdag 02 mei 2019

De verbouwing van het gemeentehuis in Oldebroek verloopt volgens planning en zal voor de zomervakantie 2019 afgerond zijn. Dat heeft wethouder Engberts in de raadsvergadering van 18 april toegezegd. Wel is er aanvullend krediet nodig om tegenvallers als extra asbestsanering en aanvullende bouwwerkzaamheden uit te kunnen voeren.

De fractie van de ChristenUnie is niet blij met het voorstel dat er nog meer geld nodig is voor de renovatie en verduurzaming van het gemeentehuis. Er moet 735 duizend euro bij en dat is veel geld, maar als we het inhoudelijk beoordelen ligt het allemaal wat genuanceerder.

De meeste frustratie hebben we bij de extra kosten voor de asbestsanering. We zijn regelmatig geïnformeerd dat er weer nog meer asbest was gevonden, we waren dus gewaarschuwd. Het blijft ons verbazen dat het mogelijk is dat we eerst een scan laten doen en dat er dan later nog zoveel asbest aanwezig blijkt te zijn. We hebben daar in de commissie kritische vragen over gesteld maar daar wordt het niet anders van en dat het verwijderd moet worden is evident. En dat dat veel geld kost weten we ook allemaal, al schrikken we dan wel weer van het bedrag van € 388.000,= maar is uiteindelijk onvermijdelijk.

Een andere kostenpost is de renovatie van het bordes. In de eerste plannen was dit uit kostenoverwegingen niet meegenomen. Vrijwel alle fracties waaronder de ChristenUnie hadden echter al aangegeven dat we geen vernieuwd gemeentehuis willen met een haveloos bordes. Dat we daar dan ook voor moeten betalen is dan ook geen verrassing.

Verder wordt voorgesteld om een aantal noodzakelijke en wenselijke aanpassingen te doen die eerder niet meegenomen waren. De meeste afwegingen kunnen we goed volgen zoals de entree en de informatiebalie, dat moet gewoon netjes en veilig.

Waar we de meeste bedenkingen bij hadden was de verbouwing van de koffieruimte. Met de uitleg dat er op deze manier 6 werkplekken gecreëerd kunnen worden, welke noodzakelijk zijn door de formatie uitbreiding met betrekking tot ons gastheerschap in SNV-verband, zijn we overtuigd van de noodzaak en vinden we eerlijk gezegd een bedrag van € 65.000,= voor 6 werkplekken weer niet veel geld.

De aanpassing van de fietsenstalling en de douches in de kelder vinden we niet direct nodig maar nu we toch bezig zijn is het nu “meenemen” waarschijnlijk efficiënter dan over een aantal jaren uitvoeren. Waar we stimuleren om meer te fietsen vinden we het wel belangrijk om dan ook de bijbehorende faciliteiten te bieden.

Allemaal veel geld! We worden daar ook over bevraagd of dat allemaal wel nodig is, zoveel geld voor een gemeentehuis. Wij denken dat we dat uit kunnen leggen. Ook op dit vlak hebben we als gemeente een voorbeeldfunctie, het is onze plicht is om als goed werkgever, een goede werkplek met goede arbeidsomstandigheden te bieden. Niet overdreven maar doelmatig en met goede voorzieningen, wat ons betreft voldoet dit voorstel daar aan en daarom hebben we net als alle andere fracties ingestemd met het gevraagde extra krediet.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie