Emotionele avond Bedrijventerrein Hattemerbroek

Plaats reactie
Redactie West
Redactie en Video
Berichten: 361
Lid geworden op: za feb 11, 2006 11:27

Emotionele avond Bedrijventerrein Hattemerbroek

Bericht door Redactie West »

Donderdagavond waren de insprekers voorbereid op veel emotie bij het voorlichten van het publiek maar dat het zo heftig zou zijn viel Jan Klein toch wat tegen.
Natuurlijk is het niet fijn om straks een rondweg en strakke gebouwen in je achtertuin te krijgen, mensen mogen ook reageren maar enkelen willen ook geen rede horen, die willen alleen maar zichzelf horen en bij elk antwoord hebben ze weer 3 andere vragen, jammer.
Veldhoen, Hoogenraad en voorlichtster Martine Boon hadden de handen vol om de ongeveer 60 aanwezigen uit te leggen dat de details nog open zijn.
Toch maakten de meeste aanwezigen zich ernstig zorgen of het lawaai, de fijnstof en de windmolens zo dichtbij niet het woonplezier in Hattemerbroek zouden vergallen.
Er werd dringend verzocht om zich hard te maken om het windmolenpark een kilometer verderop te krijgen.
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Hattemerbroek: bouwrijp H2O, maar nog steeds vol emoties?

Bericht door Bert-Jan »

Wat een informatieavond moest worden over louter het bouwrijp maken van Bedrijventerrein Hattemerbroek, liep uit op een emotionele discussie over de gevoelens die in Hattemerbroek leven over alles wat te maken heeft met het H2O bedrijventerrein.

vertroebeld doel
De gemeente had het doel van de voorlichtingsavond helder aangekondigd in de Huis aan Huis en op haar website. Bij de persoonlijke uitnodigingen die men in Hattemerbroek liet bezorgen zaten echter stukken die de Hattemerbroekers ook wezen op de gesprekken over de verkeersafwikkeling voor de toekomst in Hattemerbroek. Hierdoor bleken de verwachtingen over deze informatieronde anders dan Oldebroek had bedoeld. De sfeer was al snel hetzelfde als tijdens de eerdere bijeenkomst in april 2007 in het dorpshuis in Wezep. Groot wantrouwen, beschuldigende vingers en scherp aangezette inzichten.

De Bouwakker was goed gevuld met belangstellenden. Wethouders Klein en Veldhoen, dorpscontactambtenaren Martine Boon en Frans Hoogenraad lieten zich begeleiden door vertegenwoordigers van de Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek BVen de aannemer die vorige week de opdracht kreeg voor het bouwrijp maken van de gronden van H2O.

Aan- en afvoer grond
De presentatie liet zien wat bouwrijp maken inhoudt, maar ook hoe dat uitgevoerd gaat worden. Zo moet er 333.000 kubieke meter zand worden afgegraven en zo’n 14 km rioolleiding worden aangelegd. Natuurlijk moet er ook weer een grote hoeveelheid zand het gebeid worden binnengebracht. Een deel van dat zand zal worden aangeleverd per schip, via de IJssel. Dat zand wordt daarna via vrachtwagens het gebied ingebracht.

Enkele Hattemerbroekers stelden voor om dit met een pijp- of persleiding op te lossen. Daar werd even over gediscussieerd, maar de aannemer achtte dit uiteindelijk niet haalbaar. Ook wethouder Veldhoen zag daar beren op de weg, want die leiding moet dan over wegen en percelen van derden heenlopen.

Ook zal een deel van het benodigde zand aangevoerd worden vanaf de A28 via de Rondweg in Wezep. Ook hier hadden de aanwezigen ideeën, zoals aanvoer via de A28 busroute bij de Middeldijk van en naar de A28. Dan heeft niemand last van die verkeersbewegingen, immers. Wethouder Klein moest echter die vreugdestemming temperen. De brug van de Middeldijk is bouwtechnisch niet geschikt voor dergelijk zwaar verkeer.

De zandtransporten blijven dus per vrachtwagen afgehandeld worden, was de teneur van de mededelingen. Dit betekent zo’n 70 vrachtwagens per dag die het H2O gebied in, maar ook weer uit moeten. Een snel rekenende bezoeker zag dit ruim een jaar duren, maar daar kon wethouder Veldhoen een nuance in aanbrengen.

Hattem nog niet klaar
Er zijn verschillen bij de aanleg van het Oldebroekse en het Hattemse deel van H2O. Het Hattemse deel is nog in behandeling, omdat er daar nog bezwaren op het bestemmingsplan open staan. In september 2007 worden daarover uitspraken verwacht. Ook de voorbereidingen en aanleg vormen geen overlast voor Hattemerbroek, omdat de verkeershandelingen dan ook aan de Hattemse zijde zullen plaatsvinden en blijven.

Wantrouwen en stemmingmakerij
In de zaal ontstond voorafgaande aan deze behandeling al een behoorlijk gespannen sfeer. Één Hattemerbroeker gebruikte harde woorden. Het Oldebroeker bestuur was niet te vertrouwen, speelde spelletjes en gaf “kinderlijk misleidende informatie”. Men speelde vuil spel met en in Hattemerbroek. Oldebroek kon rekenen op zeer regelmatige tegenstand en voortdurende strijdlustigheid vanuit Hattemerbroek.Wethouder Veldhoen trachtte eerst de opmerkingen te pareren en antwoorden te geven, maar naar mate de wantrouwende en stemmingmakende geluiden aanhielden, reageerde hij duidelijk geïrriteerd.

Wethouder Klein, die tussen zijn dorpsgenoten in de zaal had plaatsgenomen, stond op en gaf zijn vertaling van de geluiden en bedoelingen. Hij ging in op verkeersaspecten en gaf ook aan dat Oldebroek samen met Hattem, Heerde én de Provincie Gelderland in het najaar van 2007 verder spreken over alle verkeersplannen. De aandacht van ondernemers voor het H2O bedrijventerrein is goed, maar het gebeid zal niet ineens volgebouwd worden. De verwachting is dat dit in fases zal geschieden, waardoor er ook geen plotselinge druk op het gebied zal komen te staan en er voldoende tijd is voor het ontwikkelen van het 2-de deel van het bestemmingsplan (verkeersafhandeling).

Ook is er rekening gehouden met alle werkzaamheden in de omtrek die gevolgen hebben voor verkeerssituaties. Zo wordt 3-baans voorziening op de A28 verder uitgebreid tot aan knooppunt Lankhorst door Rijkswaterstaat. Dit zal gevolgen hebben voor het verkeer in de omgeving tijdens de werkzaamheden medio 2008.

Na de open uitleg en inzichten van wethouder Jan Klein keerde de sfeer zich ten positieve in de Bouwakker.

Begrijpelijke zorg
De Hattemerbroekers maken zich zorgen over alle ontwikkelingen in en om hun dorpje. De komst van Hanzelijn, H2O, eventueel windmolens en alle neveneffecten van deze zaken, stemt ze niet gerust. Een uiterst begrijpelijke houding, want ook de aanleg van alle plannen heeft al de nodige voeten in de aarde.

Oldebroek blijft vasthouden aan de belofte dat men in overleg met de bevolking. Het vroegtijdig delen van plan-gedachten heeft zo z’n nadelen, omdat er veel kans is dat mensen dit meteen aanzien als hét plan of dé gedachte. De voordelen wegen echter zwaarder: communicatie en inspraak. De wethouders riepen dan ook op om altijd contact op te nemen met de gemeente als er vragen of gevoelens leven. Er gebeurt niets zonder overleg met de bevolking, zo luidde de belofte. Men zal nog regelmatig terugkomen in Hattemerbroek.

Beperkte politieke interesse
De openbare interesse en betrokkenheid van Oldebroeker politieke partijen voor Hattemerbroek bleef óók deze keer, net als in april, beperkt tot de Partij van de Arbeid en ChristenUnie. Zij zagen hoe een enkeling scherp en zeer negatief aanzette in benadering van de wethouders en gemeente, maar vooral hoe Hattemerbroekers mee denken over de toekomst van hun dorp en blijk geven van goed inschattingsvermogen. Men liet zich niet meeslepen door stemmingmakerij en nam de kans ter hand om de eigen vragen en opmerkingen te plaatsen.

Vervolg
Na de zomervakantie zullen de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het Oldebroeker deel van H2O beginnen aan de zijde van de Rondweg in Wezep. Na het najaar komt de gemeente terug met meer informatie over de verkeersplannen voor de toekomst, na gesprekken tussen H2O gemeenten, provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.

Verslag: Bert-Jan Dokter
Plaats reactie