Belangrijke regels om te mogen stemmen

Verkiezingen algemeen
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Belangrijke regels om te mogen stemmen

Bericht door Redactie »

Belangrijke regels om te mogen stemmen
Bron Rijksoverheid

:!: "U mag alleen stemmen als u een identiteitsbewijs kunt laten zien. Dit bewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn."
:idea: Controleer uw identiteitsbewijs, en vraag, indien nodig, op tijd een nieuwe aan.

Identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn
U mag zich bij het stembureau identificeren met een maximaal 5 jaar verlopen identiteitsbewijs. Ook voor het geven van een onderhandse volmacht kunt u een maximaal 5 jaar verlopen identiteitsbewijs gebruiken.

Heeft u geen identiteitsbewijs en wilt u er geen aanvragen, dan kunt u besluiten iemand schriftelijk te machtigen om namens u te stemmen. In dat geval controleert de gemeente uw persoonsgegevens in de Basisregistratie personen.

Iemand machtigen
Als u niet in de gelegenheid bent zelf te stemmen, kunt u een ander machtigen dit voor u te doen. U kunt op 2 manieren iemand machtigen:
  • U kunt iemand onderhands machtigen. Dit is alleen mogelijk bij iemand uit dezelfde gemeente. U vult hiervoor de achterkant van uw stempas in, laat de gemachtigde medeondertekenen en geeft vervolgens de pas aan hem of haar mee. Deze persoon moet u ook een kopie van uw identiteitsbewijs meegeven. De kopie moet hij of zij laten zien aan het stembureau. Het is niet langer mogelijk om iemand te machtigen als u al in het stemlokaal bent.
  • U kunt een schriftelijk verzoek indienen bij uw gemeente. Dit verzoek moet ondertekend zijn door uzelf en degene die uw stem gaat uitbrengen. Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement kan dat ook iemand uit een andere gemeente zijn. Dit kan tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingsdag. U hoeft hierbij niet te wachten tot u uw stempas heeft. Voor dit verzoek zijn bij elke gemeente formulieren verkrijgbaar.
Kijk voor meer informatie en antwoord op vragen: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie