'Oog voor elkaar"

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Redactie LOCO
Berichten: 133
Lid geworden op: di okt 15, 2013 10:06

'Oog voor elkaar"

Bericht door Redactie LOCO »

'Oog voor elkaar'

De fractie van ABO gaat een rondje vergaderen in de zes kernen van onze gemeente. Afgelopen maandag waren wij te gast in het dorpshuis Het Noorderhuukien. Wij hebben daar aangenaam kennis gemaakt met bestuur van de Belangen Gemeenschap Noordeinde (BGN). Een aantal zaken kreeg onze bijzondere aandacht; met name de gevolgen van “Oldebroek voor mekaar” Noordeinde is met ongeveer 200 inwoners de kleinste woonkern in onze gemeente en ver verwijderd van de andere woonkernen. Er is een kerk, een school en ook een dorpshuis. Het is een hechte gemeenschap waar zelfredzaamheid en noaberhulp een toonbeeld is voor Nederland. Om de leefbaarheid en de voorzieningen in stand te houden, draagt bijna iedereen zijn steentje bij.

Maar “Oldebroek voor mekaar” is niet overal waar. Noordeinde heeft ook nog een speeltuin en zoals u weet, wil onze gemeente alle speeltuinen overdragen aan de buurtbewoners. Tot hoever mag deze kleine gemeenschap met dergelijke maatregelen onevenredig worden getroffen? De handen uit de mouwen steken is daar nooit een probleem en ze zijn van harte bereid om ook de speeltuin te onderhouden. Maar om de speeltuin over te nemen en de verantwoordelijkheid te dragen is de polsstok te kort. Men ziet de toekomst voor de speeltuin met zorgen tegemoet. Ook heeft men veel zorgen rond het voortbestaan van de basisschool.

Een ander punt waar ze zich ongerust over maken zijn de horeca-activiteiten in het dorpshuis.
De gemeente heeft de geldkraan dicht gedraaid en om het dorpshuis overeind te houden, zullen ze meer inkomsten moeten genereren uit horeca-activiteiten. Maar ook hier baart de toekomst zorgen. Er komt een nieuwe drank- en horecaverordening en een volledige horecavergunning is voor deze kleine kern helaas niet haalbaar. De gemeente bemiddelt tussen de dorpshuizen en de horecabonden en ze zitten nog steeds met elkaar aan tafel om een convenant te bereiken. Maar dat wil voorlopig nog niet lukken Het nieuwe beleid moet ingaan op 01.01.2014.

Wij constateren dat de leefbaarheid van deze kleine kern onevenredig wordt aangetast. Als je van deze bewoners nog meer inzet en nog meer geld vraagt om al die voorzieningen zelf in stand te houden, dan is dat niet meer redelijk. Door de bezuiniging op het dorpshuis en de speeltuinen worden ze onevenredig getroffen omdat er weinig inwoners zijn. Er wonen maar 80 of 90 gezinnen en die moeten bijna allemaal meedoen om de samenleving leefbaar te houden. Ze zijn bijna allemaal lid van een of meer verenigingen en zitten ook bijna
allemaal in een of ander bestuur. Er wordt ook van iedereen een financiële bijdrage verwacht. In het Noordeinde hebben ze het voor mekaar maar of dat in de toekomst zo blijft, is de vraag.

Fractie ABO
Plaats reactie