CU Oldebroek biedt 10-puntenplan schuldhulpverlening.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9576
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CU Oldebroek biedt 10-puntenplan schuldhulpverlening.

Bericht door Redactie »

ChristenUnie Oldebroek biedt 10-puntenplan schuldhulpverlening aan
Bron website CU Oldebroek donderdag 30 januari 2014 11:33

Vast komen zitten in schulden is een groot probleem. Daarom is het goed om ze zoveel mogelijk te voorkomen, maar ook om voor een goede aanpak ervan te zorgen. Gemeenten moeten schuldhulpverlening uitvoeren. ChristenUnie-lijsttrekker Engbert Jan Ruitenberg en raadslid Liesbeth Vos overhandigden afgelopen week het 10-puntenplan ‘Schuldhulpverlening’ voor preventie en aanpak van schulden aan wethouder Carlo van Dijk. “Met dit 10-puntenplan willen we aanzetten tot een beleid waardoor schulden zoveel mogelijk worden voorkomen en, wanneer er sprake is van schulden, er goede schuldhulpverlening mogelijk is”, aldus Ruitenberg.

Afbeelding


Gezinnen in de problemen

Door de voortdurende crisis krijgen steeds meer gezinnen te maken met een problematische schuldensituatie. Vaak zijn er naast financiële problemen ook andere problemen waardoor de thuissituatie onstabiel is en mensen niet actief kunnen zijn in de maatschappij. Ruitenberg: “Het doel is dat het aantal mensen met schulden afneemt, zodat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Nu de gemeente Oldebroek op initiatief van de ChristenUnie bezig is om haar minimabeleid te herijken is dit een goed moment om onze uitgangspunten op dit vlak kenbaar te maken. “

Preventie en ondersteuning
Fractiespecialist Liesbeth Vos : “Het voorkomen en aflossen van schulden is in principe de eigen verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar mensen komen vaak door een samenloop van omstandigheden te diep in de schulden terecht. Het blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens met problematische schulden geen schuldhulpverlening ontvangt. Met dit 10-puntenplan willen we de gemeente bewust maken van haar mogelijkheden in de schuldhulpverlening, maar meer nog op haar preventieve taak. We richten ons dus op preventie en ondersteuning. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Maar wanneer er schulden zijn moet je hier als gemeente iets mee. Er zijn veel vrijwilligers actief in de schuldhulpverlening. Zij verdienen bijvoorbeeld steun van de gemeente.”

Taak voor gemeenten
In Nederland heeft één op de zes huishoudens problematische schulden of loopt hier risico op, terwijl in 2008 het nog om ongeveer één op de tien huishoudens ging. Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in 2012 hebben gemeenten expliciet de verantwoordelijkheid gekregen om schuldhulpverlening uit te voeren. Gemeenten hebben echter met bezuinigingen te maken, wat de inzet van vrijwilligers extra belangrijk maakt. Gelukkig kennen we in Oldebroek veel personen en organisaties die ondersteuning willen en kunnen bieden. Het beleid van onze gemeente moet er dan ook opgericht zijn hen die het, ondanks deze hulp niet redden te ondersteunen, maar vooral om dergelijke situaties te voorkomen.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie