ChristenUnie gaat voor een prostitutievrije gemeente

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

ChristenUnie gaat voor een prostitutievrije gemeente

Bericht door Redactie »

ChristenUnie gaat voor een prostitutievrije gemeente
Bron website CU Oldebroek dinsdag 04 maart 2014 23:42

De ChristenUnie wil dat Oldebroek een prostitutievrije gemeente wordt. De partij dient tijdens de raadsvergadering van 6 maart 2014 een motie in met dit verzoek. Als de Eerste Kamer de prostitutiewet heeft aangenomen is het aan gemeenten of ze prostitutie wel of niet toelaten. Dwang en drang en andere misstanden zijn onlosmakelijk verbonden met prostitutie. Wij berusten niet in tientallen commerciële verkrachtingen per dag die in gemeenten plaatsvinden en willen daarom dat onze gemeente geen vergunningen verleent aan de seksbranche via de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarmee wordt opgetreden tegen moderne slavenhandel, het onder dwang exploiteren van vrouwen.

Nuloptie
Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2002 zijn gemeenten verplicht om een plek aan te wijzen waar seksbedrijven zich mogen vestigen. Gemeenten kunnen seksbedrijven nu niet weigeren. Met de nieuwe prostitutiewet komt de nuloptie terug in het beleid. Wanneer je seksuele uitbuiting kunt voorkomen moet je dat altijd doen, vinden wij. Met de nieuwe prostitutiewet hebben gemeenten weer de mogelijkheid om seksbedrijven te verbieden. Dat middel moeten we met beide handen aangrijpen. Na vaststelling van de wet in de Eerste Kamer zal elke gemeente haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moeten aanpassen. Wat de ChristenUnie betreft kiest Oldebroek voor de nuloptie tegen de seksbranche en sluit ze thuisprostitutie uit van de aan huis gebonden beroepen.

Prostitutiewet
De prostitutiewet, oftewel het wetsvoorstel 'Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche' is afgelopen zomer in de Eerste Kamer blijven steken. De minister komt met een novelle, waarin hij de registratieplicht voor prostituees en de vergewisplicht voor klanten schrapt. Het gewijzigde wetsvoorstel zal begin 2014 in respectievelijk de Tweede en Eerste Kamer behandeld worden. In dit wetsvoorstel is opgenomen dat gemeenten een verplicht en uniform vergunningstelsel voor de uitoefening van seksbedrijven moeten hebben. Daarnaast is in het wetsvoorstel opgenomen dat de minimumleeftijd voor het legaal uitoefenen van het beroep prostituee zal worden verhoogd van 18 naar 21 jaar.

Wij voelen ons gesteund door de resolutie die vorige week in het Europees Parlement werd aangenomen (zie ons eerdere bericht daarover). Behalve landen als Zweden, IJsland, en Noorwegen treden nu ook landen als Frankrijk en Duitsland in het spoor om dit grote onrecht strakker aan te pakken. In plaats van op te treden tegen de vrouwen die verhandeld en gedwongen worden tot dit werk, is het effectiever de moderne slavenhandelaren en de klanten aan te pakken. De ervaringen laten zien dat dit effect heeft.

Ton van Leijen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie