ChristenUnie dankbaar voor lokale zorgaanbieders

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9643
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

ChristenUnie dankbaar voor lokale zorgaanbieders

Bericht door Redactie »

ChristenUnie dankbaar voor lokale zorgaanbieders
Bron website CU Oldebroek zaterdag 15 maart 2014 20:24

Tijdens de Week van de Zorg zijn zorgaanbieders in onze gemeente ondersteunt door de leden van de fractie van de ChristenUnie Oldebroek. Maar ook is, samen met veel anderen, nagedacht over armoedebestrijding in Oldebroek. Zo konden wij actief meewerken aan het tot stand komen van beleid en helpen bij de uitvoering op basis van christelijk sociaal perspectief. Daar gaan en staan wij voor in woord en daad: zorg geven aan hen die het nodig hebben!

Elke dag gaat een aantal vrijwilligers op pad om warme maaltijden thuis te bezorgen; Tafeltje dekje. Henk van Bergeijk en Hans ’t Lam hebben ondervonden wat dit betekent voor, met name, ouderen. Op de site van de ChristenUnie Oldebroek (klik hier) doet Henk uitvoerig verslag van zijn ervaringen.

Liesbeth Vos bezocht samen met een verpleegkundige van Icare een aantal cliënten. Zij zag dat ook hier behalve het geven van noodzakelijke ondersteuning ook de (sociale) controle een belangrijke taak is van de medewerksters. Vragen zoals: is de hulp nog voldoende, kan de persoon zich zelf verder redden die dag en zitten alle zorgverleners op één lijn passeren regelmatig de revue. Afhankelijk van de antwoorden worden er acties ingezet. Eén cliënt kon zichzelf wel insuline toedienen, maar wist niet hoeveel insuline er gespoten moest worden. Het is goed om te zien dat de verpleegkundige haar laat doen wat zij kan, maar er wel voor zorgt dat de juiste hoeveelheden toegediend worden. Mensen behouden zo maximaal hun gevoel van eigenwaarde. Dat is wat ook de ChristenUnie nastreeft: doen wat je zelf kunt en hulp bieden als het nodig is.

Een ander fractielid, Engbert Jan Ruitenberg bezocht een kleine dagbesteding voor ouderen met dementie; Benaja. Onder het genot van een heerlijk schijnend zonnetje zag hij hoe deze ouderen genoten van de aangeboden zorg en activiteiten. Het drinken van koffie met meerderen is voor hen vaak al bijzonder omdat zij vaak alleen wonen. Dat gekoppeld aan het doen van leuke activiteiten maakt hun dag helemaal goed. Bij deze dagbesteding werken professionals samen met een aantal vrijwilligers om alle gasten “zorg op maat” te kunnen bieden. De ChristenUnie wil dat in onze gemeente Oldebroek deze initiatieven, waar kwalitatief goede zorg wordt geboden. behouden blijven, ook na 1 januari 2015.

Een heel andere activiteit voor leden van de ChristenUnie Oldebroek was het participeren in de armoede conferentie. Een conferentie die werd georganiseerd door drie lokaal werkende organisaties en de gemeente Oldebroek. Helaas waren er maar twee politieke partijen vertegenwoordigd, PvdA en ChristenUnie. In totaal waren er meer dan 80 personen aanwezig met een warm hart voor kwetsbaren in onze samenleving. Het is goed om te zien dat er veel initiatieven zijn om mensen te helpen, maar het is hartverscheurend om te horen dat er op dit moment meer dan 300 kinderen in de gemeente Oldebroek leven in armoede of op de grens van armoede. Op initiatief van ChristenUnie (najaar 2013) wordt er in Oldebroek speciaal aandacht besteed aan deze groep kinderen en doet de kinderombudsman meer uitspraken over de situatie van kinderen en armoede in onze gemeente. Dat is input voor het nieuwe beleid met betrekking tot minima, waarbij voor de ChristenUnie zal gelden dat voorkomen beter is dan genezen. Investeren in het voorkomen van armoede bij kinderen loont. Onderzoeken hebben uitgewezen dat opgroeien in (langdurige) armoede behoorlijk negatieve gevolgen heeft: sociale uitsluiting, onveilige hechting, slechtere schoolprestaties, kinderen die angstig, afhankelijk en ongelukkig zijn; het heeft een negatief effect op hun welbevinden. Bovendien is de kans om ook in een latere levensfase arm te zijn aanzienlijk groter dan bij kinderen die niet in armoede opgroeien. Voldoende reden dus om hier aandacht aan te besteden.

Deze week was ook de Week van het geld. Dat levert een bijzonder combinatie op; geld en zorg. Juist nu er zo gesneden wordt in zorgbudgetten door het Rijk en er meer verantwoordelijkheden bij de gemeente komen te liggen lijkt het zorgen voor goede zorg met de beschikbare financiën een utopie. De ChristenUnie gelooft dat het wel mogelijk is om ook na 1 jan. 2015 iedereen te geven wat hij of zij nodig heeft. Dat betekent wel dat we het op een andere manier moeten organiseren, verspilling ( en die is er helaas ook in de zorg) moeten tegengaan, maar ook zorg hebben voor elkaar.
Al met al een bijzondere week die veel input levert om met energie een nieuwe regeerperiode in te gaan, maar die ons ook dankbaar stemt richting alle mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Oldebroek gelooft erin!

De fractie van de ChristenUnie
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie