Luctor et Emergo opent oud kerkje met wandelgang.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9177
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Luctor et Emergo opent oud kerkje met wandelgang.

Bericht door Redactie » di nov 17, 2009 14:57

Luctor et Emergo opent oud kerkje met wandelgang naar nieuwbouw
Van oud naar nieuw

OLDEBROEK – Geloofsgemeenschap Luctor et Emergo neemt donderdag 19 november een nieuwe kerkklok in ontvangst van de Hersteld Hervormde Kerk uit Oosterwolde. Die overhandiging staat in het teken van de restauratie van het oude kerkje. Op 11 en 12 december wordt het monument geopend door gedeputeerde Annelies van der Kolk van Gelderland en is het geopend voor publiek.


Afbeelding

Het oude kerkje uit 1893 - aan de Mheneweg-Noord - is verschillende malen uitgebreid. Het aantal leden van Luctor et Emergo is de afgelopen jaren echter zodanig gegroeid, dat nieuwbouw noodzakelijk was. Na de opening van het huidige kerkgebouw in 2005, is het kerkje naar haar oorspronkelijke afmetingen teruggebracht. In de eerste bouwplannen zou het worden gesloopt om nieuwbouw elders op het terrein mogelijk te maken. De provincie hield dat tegen vanwege de monumentale waarde van het kerkje. Toen de architect zijn idee van een glazen wandelgang tussen het oude en nieuwe gebouw presenteerde, zette de provincie het sein op groen.

Afbeelding

Subsidies
Via subsidies van provincie Gelderland (120.000 euro), gemeente Oldebroek (20.000 euro) en de Maatschappij van Welstand (5.000 euro) zag Luctor et Emergo kans om het project van in totaal 250.000 euro te financieren. Daarbij rekent de geloofsgemeenschap wel op financiële bijdragen en vrijwilligerswerk van haar leden ter waarde van 105.000 euro. Het oude kerkje biedt plaats aan ruim 120 personen en wordt straks gebruikt voor bijvoorbeeld huwelijken, rouwdiensten, Bijbelstudies, concerten, tentoonstellingen en conferenties.

Klokje
De Hersteld Hervormde Kerk die het klokje donderdag overhandigt, heeft tijdens de nieuwbouw van haar eigen kerk zestien maanden gebruikgemaakt van het nieuwe kerkgebouw van Luctor et Emergo. Met de gift – een bijdrage in de kosten van de klok - toont de kerk haar dankbaarheid aan de geloofsgemeenschap. De installatie van het kerkklokje is op donderdag 19 november om 9.30 uur. Daarbij zijn vertegenwoordigers van Luctor et Emergo en de Hersteld Hervormde Kerk aanwezig.
>>
Opening
De opening van het gerestaureerde kerkgebouw vindt plaats op vrijdag 11 december om 16.00 uur. Daarbij zijn aanwezig: gedeputeerde Annelies van der Kolk (Gelderland), burgemeester Wim Zielhuis (Oldebroek) en voorzitter Herman de Zwaan van Luctor et Emergo. Daarna en op zaterdag 12 december van 10.00 tot 16.00 uur is het kerkje open voor publiek. Ter afsluiting geeft gitaargroep Kithara uit Oldebroek een concert.

Afbeelding

Beide kerkgebouwen van Luctor et Emergo staan aan de Mheneweg-Noord 1BG (hoek Zuiderzeestraatweg).
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie