Oldebroek kiest voor zonnepanelen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10145
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oldebroek kiest voor zonnepanelen

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeente Oldebroek, 4 juni 2015
Oldebroek kiest voor zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

De gemeente Oldebroek wil een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo biedt de gemeente haar inwoners de mogelijkheid tot duurzaamheidsleningen. Een ander initiatief is het haalbaarheidsonderzoek naar zonnepalen op daken van gemeentelijke gebouwen. Wethouder Harm Westerbroek van ruimtelijke ordening: “Ik ben verheugd over de uitkomsten van het onderzoek. We kunnen op acht van de ruim twintig gebouwen zonnepanelen plaatsen. Het is mooi dat we daarvoor ook landelijke subsidie kunnen aanvragen.”


Welke gebouwen
De gemeente telt 23 gemeentelijke gebouwen. De volgende gebouwen zijn geschikt voor zonnepanelen: Sporthal De Kamphal, Erica Terpstrahal, gymzaal Oldebroek, gymzaal ’t Loo, brandweerkazerne Oldebroek, Begraafplaatsgebouw Oosterwolde, gemeentewerf en het gemeentehuis.

Subsidies
Voor vier van de acht geschikte gebouwen is landelijke subsidie mogelijk. De terugverdientijd van de zonnepanelen op deze vier gebouwen is afhankelijk van het te verkrijgen subsidiebedrag en ligt daardoor tussen de acht en twaalf jaar. Het gaat om de Erika Terpstrahal, gemeentehuis, gemeentewerf en de Kamphal.

Terugleveren van stroom
De terugverdientijd van de zonnepanelen voor de overige vier gebouwen – waar het terug leveren van stroom aan de energieleverancier mogelijk is – is ongeveer 5 á 8 jaar. Voor de terug geleverde stroom wordt hetzelfde tarief gekregen als waarvoor het wordt afgenomen. Het gaat om de gymzaal Oldebroek, gymzaal ’t Loo, brandweerkazerne en Begraafplaatsgebouw Oosterwolde.

Het onderzoek

Voor het haalbaarheidsonderzoek is gebruik gemaakt van de diensten van het regionale Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe( IGEV). Ook kan IGEV de aanbestedingsprocedures van de aanschaf van zonnepanelen begeleiden.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10145
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Oldebroek kiest voor zonnepanelen

Bericht door Redactie »

Voor een zonnige toekomst!
Bron website CU Oldebroek 3 juni 2015

Nu alle aandacht in de afgelopen commissie vergaderingen zich concentreerde op de windmolenplannen in Hattemerbroek dreigt een ander duurzaam voorstel van het college onder te sneeuwen. En dat is jammer! In de gezamenlijke commissie Middelen en Ruimte & Grond van 21 mei jl. is het voorstel van het college besproken om zonnepanelen te gaan plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Het voorstel voor het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen is opgenomen in het bestuursakkoord 2014-2018. Daarin wordt het college verzocht om te onderzoeken of er zonnepanelen op daken van openbare gebouwen kunnen worden geplaatst.


Om tot een gedegen, onderbouwd voorstel te komen heeft het college aan het Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV) opdracht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek. In dit onderzoek is onder meer gekeken naar de ligging van het gebouw, het energie verbruik, de toekomstplannen met het betreffende gebouw. Tevens is een raming gegeven van de investeringskosten per gebouw. Uit dit onderzoek blijkt dat 8 gebouwen in de gemeente geschikt zijn voor zonnepanelen. Voor deze 8 gebouwen is er ook aangeven welke van de verschillende stimuleringsmaatregelen van de overheid het beste past bij het gebouw. Salderen van het verbruik is gebruikelijk bij een laag elektriciteitsgebruik (4 gebouwen) en het aanvragen van subsidie (SDE+) bij de 4 gebouwen met een groter elektriciteitsverbruik.

Het college vraagt aan de raad om in te stemmen met de voorgestelde aanpak om; a) op basis van haalbaarheidsonderzoek in principe te gaan investeren in zonnepanelen, b) SDE+ subsidie te gaan aanvragen voor 4 gebouwen, c) IGEV te verzoeken om de subsidie aan te vragen en de aanbestedingsfase te verzorgen. Nadat dit afgerond is zal het college weer naar de raad toekomen met een financieringsvoorstel. In de commissievergadering hebben de verschillende partijen aangeven mee te gaan met het voorstel van het college en zo toe te werken naar de volgende stap, realisatie van het plan.

De ChristenUnie is blij met de voorstellen zoals die er nu liggen en wil daar ook graag de snelheid inhouden. Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke daken is niet alleen een verstandige investering van de gemeente om zo de energielasten te verlagen. De gemeente heeft ook een voorbeeldfunctie, n.l. laten zien dat de aanpak van CO2 reductie haar serieus is! De ChristenUnie heeft er bij wethouder Westerbroek op aangedrongen om het hier niet bij te laten en verder te kijken naar geschikte locaties voor zonnepanelen op andere gemeentelijke gebouwen. En daar, waar mogelijk, in overleg met gebruikers daarvan ook tot plaatsing van zonnepanelen te komen; ‘out of the box’ denken is hierbij gewenst en kan zorgen voor een win-winsituatie voor gemeente en de gebruikers van de betreffende gebouwen!

Fractie ChristenUnie
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie