Wethouder Bergkamp bekijkt onderhoud groen

Berichtenforum voor en door de Dorpsgroep 't Loo, over onderwerpen die 't Loo aangaan.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10217
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Wethouder Bergkamp bekijkt onderhoud groen

Bericht door Redactie »

Bron website gemeente Oldebroek

In 2017 besloot de gemeente Oldebroek om budget voor het openbaar groen over te dragen aan de Klankbordgroep ’t Loo en Dorpsbelang Oosterwolde. Wethouder Bergkamp was benieuwd hoe deze dorpsgroepen de uitvoering organiseren. Hij ging ter plekke kijken en zag dat het meer dan goed gaat!

Goede ervaringen met zelfregie

De dorpsgroepen uit ’t Loo en Oosterwolde deden in 2015 en 2016 al ervaring op met eigen verantwoordelijkheid voor het budget én het zelf organiseren van het onderhoud van het openbaar groen. In 2017 is afgesproken om hier structureel mee door te gaan. Wethouder Bob Bergkamp was als ‘nieuwkomer’ benieuwd hoe ze dit doen in de dorpen. Samen met Dirk Fobbe uit ’t Loo, Nanne Schoonhoven uit Oosterwolde en gemeentelijk groenspecialist Johan Fidder maakte wethouder Bergkamp een ronde langs de groenperken. Hij constateerde: “Het groen staat er goed bij, ondanks de droogte. Het onderhoudsniveau is zelfs beter dan het kwaliteitsniveau dat we voor de hele gemeente hebben afgesproken. Het lukt de dorpsgroepen dus om ‘meer te doen’ en hun woonomgeving mooier te maken. Dat is het voordeel als je zelf kan beslissen. Dan kan je er ook zelf wat van maken. Mijn complimenten voor de dorpsgroepen, andere betrokkenen en natuurlijk ook voor de vrijwilligers die meedoen.”

De praktijk
Dirk Fobbe vertelt dat in ’t Loo onder andere de ATB vereniging meedoet om onderhoudsklussen te doen. Zo verdienen ze wat voor de verenigingskas. De Klankbordgroep houdt jaarlijks een klein deel van het budget over en kan daarmee iets extra’s doen voor de leefbaarheid in het dorp. Dit jaar hebben zij ballenvangers geplaatst op het speelveld bij de basisschool.

Dat lukt in Oosterwolde ook, geeft Nanne Schoonhoven aan. Hij is zeer tevreden met de hoveniers die zij ingeschakeld hebben om het onderhoud in Oosterwolde volgens de aanwijzingen van Dorpsbelang uit te voeren. Dorpsbelang heeft ervoor gekozen om de budgetruimte te besteden aan hangende planten langs de hoofdstraten van het dorp.

Zelf beslissen
De dorpsgroepen beslissen dus over het budget van de gemeente. We noemen deze werkwijze ook wel ‘Burgerbegroting’. Bij het begrip burgerbegroting gaat het om zeggenschap van inwoners over de besteding van geld op de gemeentebegroting.

De burgerbegroting in Oosterwolde en ’t Loo past in de benadering van Oldebroek voor Mekaar. Vanuit deze werkwijze geven we onze inwoners meer ruimte voor initiatieven en eigen verantwoordelijkheid. Wethouder Bergkamp: “Het blijkt in Oosterwolde en ’t Loo goed te werken. Ik nodig ook andere bewonersgroepen uit om mee te gaan doen. En ja, dat kan ook op kleinere schaal, per wijk bijvoorbeeld.”
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie