Maximumsnelheid omlaag? Een vuurwerkverbod is ook goed voor het milieu !

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9613
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Maximumsnelheid omlaag? Een vuurwerkverbod is ook goed voor het milieu !

Bericht door Redactie »

De motie die tijdens de laatste raadsvergadering is aangenomen om de snelheid op de A28 te beperken, verdient volgens mij meer aandacht. 
De partijen die de motie hebben ingediend, willen dat het college bij de Overheid en wegbeheerder gaat aandringen om de snelheid op de  A28 bij Wezep te beperken tot 100km per uur.  De discussie die toen ontstond was wel interessant. Alle soorten weerstanden om tot gedragsverandering te komen, zag je langskomen.

Je herkent het misschien wel: De ontkenners die beweren dat alle maatregelen om het milieu te beschermen klinkklare onzin zijn. Ze stellen dat er nog niet zo veel aan de hand is of dat alles eerst nog eens goed moet worden onderzocht. Men is huiverig dat het een aanzet kan zijn tot verdergaande beperkingen, zoals een inkrimping van de veestapel. Kortom, men toonde een houding van “vol in de ankers gaan”  en niets willen veranderen. Markant is dat de SGP bij dit debat wel een heel speciale invulling geeft aan het begrip “rentmeesterschap”.

Tegen de gewoonte in trapte ook Henk Kemp van de “vroempartij” stevig op de rem. Hij maakte de motie ronduit belachelijk. Eerst probeerde hij verwarring te zaaien door te opperen bij welk viaduct de snelheidsbeperking dan wel moest ingaan.  Verwarring zaaien is een effectieve methode als je niet echt op de inhoud wilt ingaan. De opmerking dat tussen Wezep en ’t Harde het verkeer geen hinder veroorzaakt vanwege het schietterrein, laat duidelijk zien dat de VVD niets wil veranderen.

De ABO liet ook een mooi voorbeeld zien van weerstand om tot gedragsverandering te komen. Men had uitgerekend dat het effect maar 0,00 % was en dat het dus geen zin had. Daarmee gaf men de initiatiefnemers van de “A28 moet stiller!” geen enkele steun. Een lokale partij die een lokaal burger initiatief niet steunt. Blijkbaar heers bij ABO de gedachte dat een verandering van het gedrag alleen is te bereiken door ingrijpende maatregelen. Welke ingrijpende maatregelen men dan wel steunt, is niet duidelijk. Met andere woorden: Ik blijf gewoon plastic flesjes of blikjes in de berm gooien want netjes opruimen is maar voor 0,00 % zinvol voor het milieu. ”Verbeter de wereld en begin met jezelf”  is een begrip dat nog niet algemeen is doorgedrongen bij ABO.

Bij gedragsverandering moet je de vraag stellen “wat houdt mij tegen dit te doen?”. Wat is nu echt het nadeel van 100km/uur rijden? Je komt misschien enige minuten later op je bestemming aan. Vertel ook wat de voordelen zijn: minder benzine verbruik, minder ongevallen, minder files, minder CO2 , minder stikstof, enz. Waarom worden we zo boos wanneer we geen 130km meer mogen rijden? In Canada, Noorwegen en Zweden is het volkomen normaal dan men niet harder dan 100km rijdt. Waarom kan het daar wel en hier niet?

Een verworven recht opgeven doen we niet graag. “Ze pakken alles van ons af”, hoor je vaak. Dat roept weerstand op. Die weerstand wordt verstrekt als ook politici roepen dat het allemaal onzin is. Raadsleden hebben ook een voorbeeldfunctie. Uitleggen wat de voordelen zijn, uitleggen dat iedere verandering begint met kleine stapjes, uitleggen dat iets minder hard rijden echt niet zo’n drama is. Leg ook de voordelen uit en probeer zo het draagvlak voor de verandering groter te maken. Iedereen wil immers minder geluidsoverlast en fijnstof. Veranderen levert ook voordelen op!

Natuurlijk was het een veilige motie voor de CU, CDA en PvdA/Burgerpartij. De meeste inwoners hebben nauwelijks last van de snelheidsvermindering op de A28. Weinig kiezers veranderen hierdoor van partij. Een motie waarin je vooral van de inwoners van Oldebroek een gedragsverandering vraagt, dat is andere koek. Een vuurwerkverbod voor Oldebroek zou geweldig goed zijn voor mens, dier en milieu. De hoeveelheid giftige stoffen die in de lucht komen bij de jaarwisseling is gigantisch. Voor dieren is het vreselijk. Voor veel mensen ook. In een paar uur tijd hebben we meer oogletsels dan in de volledige Golfoorlog. Medewerkers van de politie, brandweer en ambulance spreken ieder jaar over de vreselijke gevolgen van dit “volksfeest” . Maar ja, durven de politieke partijen een motie voor een vuurwerkverbod ook aan? Wat denken jullie?
 
Huub Verberk
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie