Gemeenteraad Oldebroek unaniem in motie ‘Oldebroek voor de boeren’

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9613
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Gemeenteraad Oldebroek unaniem in motie ‘Oldebroek voor de boeren’

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeente Oldebroek, 12 december 2019
Gemeenteraad Oldebroek unaniem in motie ‘Oldebroek voor de boeren’
Zorgen over aangekondigde stikstofmaatregelen voor agrarische sector en leefbaarheid buitengebied

De gemeenteraad van OIdebroek is bezorgd over de gevolgen van de aangekondigde stikstofwetgeving voor de agrarische sector én de leefbaarheid in het buitengebied. In de laatste raadsvergadering van 2019 is de motie ‘Oldebroek voor de boeren’ unaniem aangenomen. De gemeenteraad wil samen met de boeren optrekken bij het vormgeven van stikstofreductie, om zo de toekomst van boeren in de gemeente Oldebroek én de Veluwse natuurgebieden beter te waarborgen.

Afbeelding


Maatregelen stikstofuitstoot richten zich vooral op de agrarische sector

Er zijn maatregelen nodig om stikstofuitstoot te verminderen, vooral in de nabijheid van Natura 2000 gebieden. Dat is een gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019, waar een streep werd gezet door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De gemeente Oldebroek ligt ingeklemd tussen de Natura 2000 gebieden Veluwe en Veluwerandmeren.

Gemeente Oldebroek heeft een groot buitengebied, mede dankzij de boeren een prachtig groen buitengebied. De gemeenteraad geeft aan dat de focus van de regering voor het verminderen van stikstofuitstoot vooral gericht is op de agrarische sector. Door de wijze waarop de stikstofproblematiek wordt aangepakt, voelen de boeren onvoldoende erkenning voor hun situatie. In de motie ‘voor de boeren’ spreekt de gemeenteraad zijn grote waardering uit voor het werk van de boeren, voor de passie waarmee ze bezig zijn met het produceren van voedsel en het onderhouden van de natuur.

Afbeelding

Toekomst Oldebroekse boeren en Veluwse natuurgebieden waarborgen
Het is voor de gemeenteraad onbespreekbaar dat agrarische ondernemers gedwongen worden om te stoppen of te verplaatsen als gevolg van de stikstofproblematiek. De plannen van de regering voor Lelystad Airport als overloop luchthaven van Schiphol maakt het extra wrang. De nieuwe laagvliegroutes gaan namelijk over (het buitengebied van) de gemeente Oldebroek en zorgen voor extra stikstofuitstoot. Voor de gemeenteraad is het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat bij het stikstofprobleem overmatig de focus wordt gelegd op de agrarische sector als oorzaak, zonder terughoudendheid in de nieuwe laagvliegroutes. De gemeenteraad wil daar waar mogelijk samen met de boeren optrekken bij het vormgeven van stikstofreductie, om zo de toekomst van boeren in de gemeente Oldebroek én de Veluwse natuurgebieden beter te waarborgen.

Signaal overbrengen aan provincie en ministeries
De gemeenteraad roept het college van burgemeester en wethouders in de motie op om het signaal van de gemeenteraad over te brengen naar Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Infrastructuur en Waterstaat. “We brengen het signaal zeker over, ook het college staat voor de toekomst van ‘onze boeren’ en een mooi, leefbaar buitengebied”, aldus burgemeester Tanja Haseloop-Amsing.

Afbeelding

Afbeelding
Foto's Stefan Verkerk in opdracht van de Gemeente Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie