Oldebroek vergroot dienstverlening door minder regels

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oldebroek vergroot dienstverlening door minder regels

Bericht door Redactie »

Oldebroek, 23 juni 2009
Gemeente Oldebroek vergroot dienstverlening door minder regels

De gemeente Oldebroek wil door het verminderen van regels de dienstverlening vergroten. Met de vaststelling van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) eind mei 2009 is een vergunning voor bijvoorbeeld het houden van een buurtfeestje of -barbecue niet meer nodig. Dit is een voorbeeld van het verminderen van regels. De gemeente maakt de regels ook makkelijker.


Klein evenement
Voor het organiseren van een straatfeest of een buurtbarbecue hoeft geen vergunning meer te worden aangevraagd wanneer het feestje voldoet aan een aantal voorwaarden. Het is dus niet meer nodig om een uitgebreid aanvraagformulier in te vullen en te wachten op een vergunning. Het buurtfeestje moet nog wel gemeld worden om te voorkomen dat bijvoorbeeld de brandweer voor verrassingen komt te staan.

Reclame, spandoeken, reclameborden en dergelijke
Veel reclame valt onder landelijke regelgeving (Woningwet of Monumentenwet) en daarom is een vergunning nodig, maar er is ook een deel reclame dat onder de APV valt. Hiervoor moest, voordat de nieuwe APV was vastgesteld, ook een vergunning worden aangevraagd. Dat is nu anders. De reclame die onder de APV valt, mag geplaatst worden wanneer voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Ook hier geldt dus dat geen aanvraagformulier meer hoeft te worden ingevuld en niet meer gewacht hoeft te worden op een vergunning.

Andere vervallen vergunningen
Voor een aantal activiteiten moest een vergunning worden aangevraagd terwijl de activiteit (bijna) geen overlast veroorzaakt of waarvan de overlast al via landelijke regels wordt aangepakt.

Voor onder andere dienstverleningsactiviteiten (scharensliep en dergelijke) is daarom de vergunningplicht op grond van de APV vervallen.

Ook de verplichting om een nachtregister bij te houden volgens een vastgesteld model is komen te vervallen. Een nachtregister bijhouden moet nog wel op grond van het Wetboek van Strafrecht, maar het hoeft niet volgens een model dat de burgemeester vaststelt.

Vervallen verboden
Verschillende verboden zijn komen te vervallen. Het gaat om verboden die voor Oldebroek (bijna) niet van belang zijn of die op een andere manier al zijn geregeld zoals in het Wetboek van Strafrecht of de Wegenverkeerswet.

Denk bijvoorbeeld aan het verbod dat was opgenomen om gladheid te veroorzaken door bijvoorbeeld bij vorst water op de weg te laten lopen of aan het verbod om met voertuigen zonder rubberbanden over de berm te rijden.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie