Onbetrouwbare overheid. Column

Voor zo nu en dan of regelmatig een column schrijft kan deze vanaf nu ook op oldebroek.net plaatsen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 445
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Onbetrouwbare overheid. Column

Bericht door mrotman »

Onbetrouwbare overheid. Column

De laatste weken krijg ik allerlei informatie binnen waar ik mij mateloos aan erger. Van bezuinigen ontwikkelingsamenwerking, waardoor wij niet meer voldoen aan de internationale norm, een ander land een begrotingsnorm opleggen maar zelf niet aan willen voldoen. Met deze week landelijk als dieptepunt het standpunt dat minister Kamp inneemt betreffende illegale scholieren die wel een opleiding mogen volgen, maar ook weer niet omdat ze geen stage mogen lopen.

Lokaal
In onze gemeente is al niet veel beter. Betrouwbaarheid is ver zoek. Toezeggingen worden weer ingetrokken, en afgesloten discussies komen weer opnieuw op de agenda.
Voetbalvereniging VSCO’61 zag het helemaal zitten, de komende voetbalcompetitie spelen op kunstgras. Overleg, vergaderingen, het voorstel van de gemeente voor te leggen aan de leden. De leden zijn bereid om zelf ook een bijdrage te leveren, de contributie gaat omhoog. Het onderwerp hoeft alleen nog maar door de gemeenteraad aangenomen te worden. Maar het punt komt niet op de agenda omdat de andere twee voetbalverenigingen zich niet helemaal in het voorstel kunnen vinden.
Elk jaar heeft het zwembad een flink tekort. Vorig jaar zijn er verschillende scenario’s doorgerekend en er is een keuze gemaakt die toekomst geeft aan het zwembad. Een spannende tijd voor het personeel van het zwembad, die de vergadering dan ook volgden vanaf de tribune in de raadszaal. Nu nog geen jaar later staat op de lijst van mogelijke bezuinigingen sluiting van het zwembad.
Hetzelfde doet zich voor bij het dorpskantoor in Wezep. Vorig jaar door raad besloten om deze in stand te houden, maar staat nu weer op de agenda om gesloten worden.

Bovenstaande draait door mijn hoofd terwijl ik een zeer koude fietstocht maak via Oene naar Apeldoorn via Vaassen, lekkerbekje gegeten, weer terug naar Wezep.

Kritiek leveren is gemakkelijk, maar nu krijgt iedereen te maken met de gevolgen van overconsumptie en geldleningen die een enorme (tijdelijke) groei aan onze economie gaven, maar nu in het nadeel van ons werken. Wij krijgen daar nu een vette rekening voor gepresenteerd.
De gemeenten deden hier ook aan mee, gaven al geld uit, voor dat het verdiend was. Verwachte winsten uit ambitieuze projecten werden al gebruikt voor allerlei leuke zaken en lastenverlichting. Ook legt de nationale overheid meer taken bij de gemeenten neer, maar de financiële vergoeding hiervoor is mager.

Vijf jaren plan
Als wij met zijn allen openstaan voor een oplossing, solidair willen zijn en flexibel moet het mogelijk zijn om als overheid en burgers samen tot een structureel goede oplossing te komen:

:!: Efficiënter werken van de overheid. Mag ook ten koste gaan aan service naar burger.
:!: Ja, wij zullen als samenleving meer zelf moeten doen. Verzorgingsstaat is op een aantal punten te ver doorgeschoten.
:!: Belasting verhoging, ja noodzakelijk. Wij hebben als burgers geprofiteerd van diensten en accommodaties die mede gefinancierd zijn door die winsten die toch niet kwamen. Belasting verhoging voor 7000 gezinnen x € 60-, per jaar levert al de 0.4 miljoen op.
:!: Inzet NUON gelden. Reorganisatie en investeringen doorvoeren die een structurele bezuiniging opleveren die gelijk is aan een marktconforme rente die door inzet gemist gaat worden.
:!: Belasting verhoging en NUON geld uit geven is de gemakkelijkste weg, maar over vijf jaar moeten wij als doel hebben dat Oldebroek, of door fusie toekomstige gemeente Noord Veluwe, een concurrerende en aantrekkelijk gemeente moet zijn voor burger en bedrijven. Daarom gaan wij de gemeente als burgers tijdelijk onder toezicht stellen. Daarvoor vragen wij vrijwillige inzet van een aantal top managers, ondernemers, en andere deskundigen. (Griekenland in het klein)

opmerkingen welkom via mrotman@gmail.com

bronnen onder andere:
http://www.oldebroek.net/phpBB2/viewtop ... 497#p15497
http://www.oldebroek.net/phpBB2/viewtop ... =14&t=9604
http://www.vsco.nl/index.php?p=nieuws&h ... _idnr=1050
http://www.destentor.nl/regio/veluwenoo ... urieus.ece

P.S. regeren is vooruit zien. In het gemeentelijk regeerakkoord van 2006 werd er al zorgen uitgesproken over de financiën met de zin: "Er is geen ruimte voor nieuw beleid"
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 445
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Onbetrouwbare overheid. Column

Bericht door mrotman »

aanvulling:
De aanpak van de problematiek overstijgt het afzonderlijke partijbelangen.
Hopelijk realiseren de partijen zich dat terdege, en werken mee aan snelle oplossingen.
Plaats reactie